Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Te tudtad ezeket sokak kedvenc italáról, a fröccsről?

Papp Ágnes

Rengetegen ismerjük és szeretjük a fröccsöt. De vajon eleget tudunk róla?

Igaz már augusztus vége felé tartunk, azonban a korábbi évek tapasztalatai alapján olyan meleg őszi napok várnak még ránk, amik bizony meghozzák a kedvet a bubis italok fogyasztásához.

A fröccs zseniális története 

A buborékos italok közül az egyik nagy kedvencünk a fröccs, mely bor és szódavíz keverékéből áll. Azt már tudjuk, hogy a fröccs divatos ital lett, de nem elhanyagolandó dolog, hogy hungarikummá nyilvánították. Mint mindennek, a fröccsnek is megvan a maga sztorija.Történt egyszer, hogy Fáy András, a magyar reformkori, irodalmi és társadalmi mozgalmainak egyik legtevékenyebb alakja meginvitálta néhány barátját birtokára. A vendégek között ott volt Jedlik Ányos is, a szódavíz feltalálója, aki a legelső fröccs elkészítésével itt mutatta be találmányát.
A feltaláló önmagában minden bort erősnek talált, viszont fogyasztani ő is szerette volna némelyiket, így kitalálta, hogyan legyen a számára erős borokból kisebb alkoholtartalmú, könnyű ital. A pesti üzemében készített szódavizet hozzáadta Fáy András borához, amit németesen spriccernek nevezett el.  A meghívottak között ott volt Vörösmarty is, aki később kitalált egy új szót az italra, így lett a neve fröccs.

A tökéletes fröccs titka

Ha nem akarunk csalódni, akkor azt az irányelvet kövessük, hogy jó fröccsöt csak megfelelő borból és friss, hideg szódavízből készítsünk, mivel a szén-dioxid a borban lévő aromákat felerősíti, kihangsúlyozza. Inkább az egyszerűbb, élénk savakkal rendelkező, fiatal száraz fehér- vagy rozé borok megfelelőek fröccs elkészítéséhez. Talán a legtöbben az olaszrizlingre, ezerjóra gondolnak, ha fröccskészítésről van szó, azonban a királyleányka, sauvignon blanc egy kis izgalmat ad, az irsai olivér, cserszegi fűszeres és tramini illatos, finom szőlőzamatokat ad az italunknak.
Szénsavas vagy szénsav nélküli ásványvizet lehetőleg ne adjunk a borunkhoz fröccskészítés gyanánt, mert a végeredmény kiábrándító lesz. Kellemetlen, ellaposodott ízeket és felborult harmóniát tapasztalhatunk, ha nem szódavizet használunk.

Van-e előnye a fröccsfogyasztásnak?

Több is van. Egyrészt hűsítő hatása van, ami a melegben kifejezetten ideális itallá teszi. Kisebb az alkoholtartalma, ezért jelentősen enyhébb hatással rendelkezik, mintha tisztán innánk a bort.
Nem hizlal, hiszen alacsony a kalóriaértéke és nem mellesleg a jó borok hatóanyagait is tartalmazza. Ezen kívül bártan fogyaszthatjuk többféle étel mellé.

Frissítő fröccs-variációk 

De hogyan készítsük, hogy teljes mértékben megfeleljen ízlésünknek? Számos fröccstípus létezik, melyekben más és más a bor és szódavíz aránya, így teljesen más élményt kapunk, kísérletezgessünk tehát bátran!

Íme néhány jól bevált fröccstípus:

És, ha valami másra vágyunk…

Ebben a melegebb időszakban, nyugodtan előkerülhetnek a száraz pezsgők, gyöngyöző- és habzóborok is, melyek között találunk üde gyümölcsös karakterű vagy épp citrusos vonallal rendelkező borokat.

Tetszett a cikkünk? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal kezdőlapján, hogy értesülj a legújabb újdonságainkról, élménycsomagjainkról! Megtalálsz minket Facebookon és Instagramon is, ahol összegyűjtöttünk Nektek sok-sok képet és információt a borászatokról.